Nya regler för Melodifestivalen!

Reglerna kan ni läsa om här. http://svt.se/melodifestivalen
Men en viktig regel är att man förändrar på intagningen till nästa års Melodifestivalen, med tanke på att det har gått så dåligt för oss i tävlingen. Dessutom har man fått mycket kritik om att låtarna inte höll ett särskilt mått det här året.
Det man mest kan klaga på är urvalsjuryn som vanligtvis väljer 28 (i år 27) av bidragen som ska tävla i melodifestivalen.
En annan sak som irriterar rätt så mycket är att man nästan alltid får se exakt samma artister och låt skrivare i tävlingen. Och det har också givits kritik för. Men röta i att mer än hälften av dem var nykomlingar i år, men ändå så går det bra för dem populära stjärnorna och låt skrivarna. Bobby Ljunggren vann för femte gången (med Anna) respektive även kom sexa (med Andreas), och Fredrik Kempe kom trea (med Eric) respektive nia (med Peter), och även om dem nu såväl bara hade två låtar var i år, så kom alla dem in i finalen, och en av dem vann.

Så vad har man gjort nu?
Man har ändrat på intagningen som sagt. Från o med nu så är det 15 låtar som väljs utav urvalsjuryn, medan det finns ytterligare femton låtar som väljs utav "The Christer Björkman Crew feat. SVT". Historiken har visat att jokrarna faktiskt har lyckats otroligt bra i tävlingen. Till exempel jokrarna Salem Al Fakir (2010), BWO (2006) och Nanne Grönwall (2005) kom tvåa, medans Lena PH (2004), The Ark (2007) och Malena Ernman (2009) har vunnit tävlingen. Så nu satsar man alltså på att öka antalet jokrar. Och en liten mindre nyhet är att man kan fixa fram jokrar på två olika sätt.
Det ena är att plocka låtar från de inskickade bidrag som blivit ratade utav urvalsjuryn (det vanligaste sättet), eller så kan man specialbeställa låtar så att man får en garanterad plats i tävlingen.
Ytterligare två bidrag kommer att kvalificera sig.
Den s.k. Webbjokern gjorde ju succé förra året, och nu pratar jag om pengar, så självklart ska man fortsätta med detta.
Skillnaden just nu är att man låter ytterligare ett bidrag därifrån få chansen att tävla i Melodifestivalen, så det kommer att finnas två vinnare i tävlingen, till skillnad då det tidigare bara fanns en.
Jag gissar på att antalet bidrag som kommer att tävla där kommer att öka markant. Troligen kommer över tusen bidrag att tävla där, men ändå så låter vi folket få välja.

Dessa förändringar är stora, och ger mycket stor betydelse, men jag tycker faktiskt att dem även verkar diskreta, med tanke på att en vanlig person som vanligen kollar på melodifestivalen kanske inte vet om dessa förändringar alls. Man tar ju inte upp på teve vem som är jokrar och vem som är urvalsjuryns plockade bidrag.
Vi svenskar vill ju gärna ha en vinst eller åtminstone en bra placering i ESC, så vi måste antagligen börja jobba nu.
Egentligen finns det inget speciellt knep med tanke på hur alla ser det här på. Det finns i princip bara tre knep.
  1. Gå på hjärtat, och det är det vanligaste vi brukar göra.
  2. Rösta smart, och ta med något som vi tror ha en chans i ESC.
    Hur som helst, med tanke på att det finns folk som går på hjärtat, så är inte alla eniga om det här heller, och det är verkligen många som röstar på det man tycker själv är bra, till skillnad från att veta vad alla andra tycker. Och vi vet inte ens vad alla andra kommer att tycka om det vi skickar till ESC.
  3. Lita på juryn. Men vi alla vet nog hur det har lett till. Vi lät deras favorit Martin Stenmark (2005) och Charlotte Perelli (2008) vinna, och det gick inte all bra för oss i ESC. Men det kanske kan bli förändringar på det, med tanke på att det är 50/50 system i tävlingen, vilket det inte var då.
Mer tänker jag skriva om senare. Och det finns fler förändringar i länken ovan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0